Welke subsidies kan ik aanvragen?
De overheid biedt subsidies aan om verduurzaming te stimuleren, zoals de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Deze subsidie geldt onder andere voor de aanschaf van een warmtepomp, maar ook voor andere duurzame producten zijn er mogelijkheden. Hoeveel subsidie je krijgt, hangt af van het type warmtepomp dat je kiest. De minimale subsidie die je kunt ontvangen is € 1.100,-.
Voor de meest actuele informatie over de ISDE-subsidie kun je kijken op de website van de RVO. Daarnaast geven verschillende provincies en gemeenten ook extra subsidies voor het verduurzamen van je huis. Check of jij in aanmerking komt voor zo'n extra subsidie.
Wil je weten of een warmtepomp geschikt is voor jouw woning? Doe onze warmtepomp test!
Welk onderhoud heeft een warmtepomp nodig?
Een warmtepomp heeft weinig onderhoud nodig, maar is niet helemaal onderhoudsvrij. Het meeste onderhoud is preventief, omdat er nauwelijks bewegende onderdelen of branders zijn die vervangen moeten worden. Als de warmtepomp regelmatig wordt gecontroleerd, of zelfs op afstand wordt gemonitord, blijft de levensduur en energiezuinigheid gewaarborgd.
Zonder onderhoud kan de efficiëntie van de warmtepomp echter afnemen en daarmee ook je rendement. Bij een hybride warmtepomp heb je ook een cv-ketel nodig, die moet natuurlijk wel onderhouden worden. Het is daarom verstandig om het hele systeem periodiek te laten checken. Onze monteur kijkt dan of de warmtepomp en de cv-ketel optimaal samenwerken en of er geen problemen zijn. Tijdens een onderhoudsbeurt letten we onder andere op:
- Een algemene controle van de functies van het systeem.
- Het koelmiddel wordt gecontroleerd en indien nodig aangevuld of gezuiverd.
- De druk in het bodemsysteem (bij een brine/water warmtepomp).
- De overdrukventielen, die worden geïnspecteerd.
- De druk in het verwarmingssysteem.
- De instellingen van de software, die worden gecheckt en zo nodig aangepast of geüpdatet.
Heeft jouw warmtepomp onderhoud nodig? Maak gemakkelijk een afspraak.
Wat is de terugverdientijd van een warmtepomp?
Het verduurzamen van je huis zorgt voor energiebesparing en een lagere energierekening. Het is moeilijk precies te zeggen hoe lang het duurt voordat je je investering terugverdiend. Dit hangt onder andere af van je huidige en toekomstige energieverbruik. Veranderingen zoals kinderen die uit huis gaan of vaker thuis zijn na je pensioen kunnen invloed hebben. Ook speelt de isolatie van je woning een grote rol, hoe beter je huis is geïsoleerd, hoe sneller je de investering kunt terugverdienen.
Jouw mogelijkheden bespreken? Wij geven je graag installatieadvies op maat.