Verschillende types warmtepompen
Op de markt zijn diverse types warmtepompen verkrijgbaar. Sommige warmtepompen werken samen met een cv-ketel, terwijl andere volledig elektrisch zijn en de mogelijkheid bieden om je woning zonder gas te verwarmen.
Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineert een cv-ketel met een warmtepomp. Dit type is aantrekkelijk voor wie het gasverbruik wil verminderen zonder ingrijpende verbouwingen. Gedurende het grootste deel van het jaar zorgt de warmtepomp voor de verwarming van de woning, en alleen bij extreem koude temperaturen springt de cv-ketel bij.
Ook voor het verwarmen van tapwater wordt de cv-ketel gebruikt. Het grote voordeel van een hybride systeem is dat het naast de bestaande cv-ketel kan worden geïnstalleerd, waardoor er weinig technische aanpassingen nodig zijn in de woning. Hierdoor zijn de kosten van een hybride warmtepomp doorgaans lager dan die van volledig elektrische warmtepompen.
Wil je meer informatie over een hybride warmtepomp? Neem contact met ons op!
Lucht-lucht warmtepomp
De lucht-lucht warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht. Het buitendeel van de warmtepomp absorbeert warmte uit de buitenlucht en transporteert deze naar het koelmiddel in het systeem. Binnenin de woning haalt het binnendeel de warmte uit het koelmiddel en geeft deze af aan de binnenlucht. Hiermee worden de ruimtes verwarmd via één of meerdere plafond- en/of wandunits.
In zeer koude omstandigheden kan soms elektrische bijverwarming nodig zijn. Deze warmtepomp kan ook dienen als airconditioning om ruimtes te koelen, wat verklaart waarom veel nieuwe aircosystemen eigenlijk lucht-lucht warmtepompen zijn.
Lucht-water warmtepomp
Een lucht-water warmtepomp onttrekt ook warmte uit de buitenlucht. In tegenstelling tot de lucht-lucht variant, geeft het binnendeel van de warmtepomp de warmte af aan een op water gebaseerd afgiftesysteem, zoals radiatoren, in je woning. Dit afgiftesysteem omvat vaak vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren.
Zelfs bij temperaturen tot -25 graden Celsius kan dit systeem warmte uit de buitenlucht halen. Bovendien is het mogelijk om met dit systeem te koelen.
Bodem-water warmtepomp (brine)
Bij een bodem-water warmtepomp wordt warmte onttrokken via een buizensysteem dat in de bodem is geplaatst. Dit gesloten systeem bevat een koelvloeistof die de warmte uit de grond absorbeert. Deze gewonnen bodemwarmte wordt vervolgens omgezet in een hogere temperatuur, waarmee zowel de woning als het tapwater kunnen worden verwarmd.Ook biedt dit systeem de mogelijkheid om passieve koeling van de woning te realiseren, door gebruik te maken van de natuurlijke koelte van de bodem zonder actieve werking van de warmtepomp. Door de aanleg van een bodembron zijn de initiële investeringskosten voor dit type warmtepomp doorgaans hoger dan bij andere varianten.
Het voordeel van een bodem-water warmtepomp is dat het rendement ervan doorgaans het hoogst is. Een potentieel nadeel is echter dat de bron op diepte geboord moet worden, waarbij de bodem geschikt moet zijn om voldoende warmte te kunnen onttrekken.
Water-water warmtepomp (grondwater)
Een water-water warmtepomp onttrekt warmte uit het grondwater. Hiervoor zijn twee putten nodig in de buurt van je woning: een pompput en een retourput. Het water wordt uit de pompput omhoog gepompt naar de warmtepomp, waar de warmte uit het water wordt gehaald. Vervolgens wordt het afgekoelde water teruggeleid naar de retourput.
De gewonnen warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van de woning en indien gewenst voor het verwarmen van tapwater. Met dit systeem is het ook mogelijk om je woning passief te koelen. Deze installatie is voornamelijk geschikt voor het verwarmen van meerdere woningen of een kantoorgebouw.
Wil je meer informatie over een warmtepomp? Neem contact met ons op!